Jumat, 24 April 2009

Resepi:Cendawan Busut Masak Kari




Bahan-bahan



1. 3 ikat cendwan busut

2. 500ml santan daripada 1 biji kelapa

3. setengah bungkus rempah kari Adabi

4. 1 bungkus rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,)

5. 2 ulas bawang putih

6. 3 ulas bawang merah

7. 2 sudu makan lada kering(telah dimesin)

8. garam secukupnya

9. setengah inci halia

10.2 sudu makan minyak masak


Cara-cara membuatnya


1. Bersihkan cendawan dan potong ikut suka.

2. Hiris bawang putih dan bawang merah.

3. Masukkan minyak masak dan tumiskan penumis hingga naik bau.

4. Masukkan hirisan bawang putih , bawang merah dan kacau hingga naik bau.

5. Masukkan rempah kari dan lada kering dan kacau hingga naik minyak.(masak)

6. Masukkan 1 sudu kecil garam halus.(jika kurang masin tambah garam kemudian)

7. Masukkan santan.Kacau hingga mendidih.

8. Masukkan cendawan busut yang telah dipotong. Kacau hingga rata.

9. Masaklah dengan api perlahan selama setengah jam.

P/S: Cendawan busut mesti dimasak lama supaya tidak pening apabila memakannya.






1 komentar: